UTRECHT – De FNV is blij dat de ketenaansprakelijkheid waar ze jaren voor gestreden heeft er nu echt komt. Dat zegt voorzitter Ton Heerts in reactie op de Wet Aanpak Schijnconstructies die vandaag naar de Kamer is gegaan.

Ton Heerts: “Met deze wet gaan werkgevers zich drie keer bedenken voordat ze de fout in gaan. De opdrachtgever krijgt een grote verantwoordelijkheid om te zorgen dat mensen in de keten goed worden betaald zoals afgesproken in de cao. Grote bedrijven of overheidsinstanties als Rijkswaterstaat en vele provincies en gemeentes kunnen zich nu niet langer verschuilen.”

Precies twee jaar geleden overhandigden ontslagen FNV-leden van boekettenmaker Sierafor uit Rijnsburg minister Asscher een boeket rozen met een brandbrief over het verdwijnen van volwaardige banen die op grote schaal vervangen worden door pulpbanen met behulp van schijnconstructies. Daarna hebben ook FNV’ers met name uit transport, bouw, pluimvee, steigerbouw en zorg hier op veel meer plaatsen actie tegen gevoerd.

Ton Heerts: “Wij hebben om deze wet gevraagd om uitbuiting te kunnen stoppen. Dit  is onderdeel van het sociaal akkoord. Ik vertrouw erop dat de Tweede en Eerste Kamer dit zo snel mogelijk realiseren zodat hard werkende mensen eerlijk en rechtvaardig betaald worden. Vanaf 1 januari zal ook het Team Handhaving en Naleving van de gefuseerde FNV op volle kracht doorgaan met het aanpakken van misstanden en uitbuiting.”

zie ook:

Asscher: Ook opdrachtgever verantwoordelijk voor schijnconstructies

Bron: Nieuwsartikel geplaatst op 12-12-2014 17:10 door de redactie van Transport-Online